Specialitate Cafea Mabo Ethiopia Sasaba Kercha, 250g (Washed)

7001201

Produs nou

Note degustare: Peach, Strawberry, Oolong Tea, High Body, High Sweetness

 

Mai multe detalii

5 Produse

60,00 lei cu TVA

  • Origine: Kercha district, Guji

    Regiune Sasaba

    Produsa de Tsegay Hagos Tesfaye

    Fermentare: Washed

    Varietate Mixed Heirloom

    Altitudine 2150m

    Scor degustare 87 in Nota SCA

    Anul recoltei 2021

    Profil de prajire Omni Light (potrivit pentru espresso | filter)

    Perioada de degazare Filtru 7 zile | Espresso 14 zile

    Prajit de Bogdan Georgescu - Vice-Campion Mondial si Campion National al Romaniei la prajit cafea

    Prajit pe Probat P5

    Data prajire: sept 2021

     

    Despre stația de spălare Sasaba

    Mergeți spre sud pe autostrada Addis Abeba-Moyale, continuați să treceți pe lângă Yirgacheffe și conduceți prin munții înconjurați de nori din zonă și veți ajunge în cele din urmă la agitatul orășel Bule Hora.

    În jurul acestei zone fertile din districtul Kercha, Tsegay Hagos Tesfaye, fondatorul și proprietarul Sasaba, a înființat două stații de spălare și mori - dintre care una este Sasaba.

    Echipat cu un pulper mare și peste 600 de paturi africane de uscare, Sasaba prelucrează cafeaua primită de la peste 500 de mici fermieri care lucrează pe dealurile din jurul morii umede. La fel ca o mare parte din Kercha, micile terenuri din jurul Sasaba stau la altitudini mari în jurul valorii de 2000 de metri.

     

    Micii fermieri Sasaba

    Micii fermieri Sasaba sunt un amestec de fermieri Gedeo și Guji, dintre care mulți au locuit aici de generații, cultivând cafea una lângă alta. Similar cu restul districtului Kercha, majoritatea fermierilor se identifică ca creștini protestanți în această zonă. Cafeaua lor crește pe versanții dealurilor din jurul Sasaba, umbrită de un amestec de copaci forestieri existenți și cei plantați de fermieri, cum ar fi copacii de enset (banane false).

     

    Cafea de calitate premium

    Moara Sasaba lucrează cu fermierii mai experimentați din zonă. Aceștia sunt fermieri bine pregătiți și care au dovedit că produc în mod constant cafea de înaltă calitate. Lucrând singuri, ar fi mai greu pentru acești fermieri să își comercializeze și să-și vândă cafeaua. În trecut, aceștia și-ar fi vândut cireșele roșii proaspăt culese direct comercianților privați din zonă la tarife mici.

    „Sasaba nu crește singur” Tsegay Hagos Tesfaye.

    Tsegay Hagos știe că succesul fabricii Sasaba este strâns legat de cel al micilor fermieri. „Sasaba nu crește singur”, spune el, adăugând: „Îi sprijinim pe fermierii noștri și îi instruim, astfel încât ei să poată exporta într-o zi propria cafea”. Compania are o relație foarte strânsă cu fermierii cu care lucrează, întotdeauna gata să dea o mână de ajutor - indiferent dacă înseamnă transport pentru situații de urgență medicală sau împrumuturi în lunile slabe ale sezonului ploios.

     

    Prelucrare la Sasaba

    La stația de spălare Sasaba, cireșele roșii sunt colectate de la sfârșitul lunii octombrie până în decembrie și aduse la stația de spălare Sasaba. Cireșele, destinate procesării spălate, sunt procesate la fața locului și fermentate timp de aproximativ 48 până la 72 de ore înainte de a fi așezate pe paturile de uscare timp de aproximativ 7 până la 8 zile.

    ___________________________

    Cupping notes Peach | Strawberry | Oolong Tea | High Body | High Sweetness

    Origin Kercha district, Guji
    Washing station Sasaba
    Producer Tsegay Hagos Tesfaye
    Fermentation Washed
    Variety Mixed Heirloom
    Altitude 2150m
    Cupping score 87 SCA note
    Crop year 2021
    Roasting profile Omni Light – good for espresso | filter
    Resting period Filter 7 days | Espresso 14 days
    Roasting profile by Bogdan Georgescu - World Coffee Roasting Vice-Champion and Romanian National Champ
    Roasted on Probat P5

    The road to the Sasaba Washing Station
    Head south on the Addis Ababa-Moyale highway, keep going past Yirgacheffe and drive through the otherworldly cloud-crowned mountains of the area, and you’ll eventually make it to the bustling little town of Bule Hora.
    It is around this fertile area of Kercha district that Tsegay Hagos Tesfaye, founder and owner of Sasaba, has established two washing stations and mills – one of which is Sasaba.


    Equipped with a large pulper and over 600 African drying beds, Sasaba processes coffee received from over 500 smallholders working in the hills surrounding the wet mill. Like much of Kercha, the small plots of land around Sasaba sit at high altitudes around the 2000-meter mark.


    The Sasaba smallholders
    The Sasaba smallholders are a mix of Gedeo and Guji farmers, many of whom have lived here for generations, growing coffee next to each other. Similar to the rest of Kercha district, most of the farmers identify as Protestant Christians in this area. Their coffee grows on the slopes of the hills around Sasaba shaded by a mix of existing forest trees and those planted by the farmers, such as enset (false banana) trees.


    Premiums for quality coffee
    The Sasaba mill makes it a point to work with the more experienced farmers in the area. These are farmers that have been well-trained and have proven that they consistently produce high-quality coffee. Working alone, it would be harder for these farmers to market and sell their coffee. In the past, they would have sold their freshly picked red cherries directly to private traders in the area at low rates.


    “Sasaba does not grow alone” Tsegay Hagos Tesfaye.
    Tsegay Hagos knows that the success of the Sasaba mill is closely tied to that of the smallholders. “Sasaba does not grow alone”, he says, adding, “We support our farmers and train them, so they can one day export their own coffee.” The company has a very close relationship with the farmers who works with, always ready to lend a helping hand – whether it means transportation for medical emergencies or loans during the lean months of the rainy season.

    Processing at Sasaba
    At Sasaba washing station, the red cherries are collected from late October until December and brought to the Sasaba washing station. Cherries, intended for washed processing, are processed on-site and fermented for about 48 to 72 hours before they are placed on the drying beds for around 7 to 8 days.