Artisan Invest - Cafeneaua Siphon, efervescență pe Polonă 90
publicat in: Blog // publicat pe: 14.01.2025

Conceptul Siphon
Povestea Siphon a fost inspirată din tehnica de brewing cu același nume, Syphon - o metodă aparte de preparare a cafelei, al cărei instrument te poartă cu gândul la imaginea unui laborator farmaceutic - punct de inspirație pentru design-ul cafenelei.
Cu toate astea, în timp ce căpăta formă, proiectul s-a adaptat de asemenea la context și la nevoile și dorințele care au apărut în timpul procesului.
Alegerea locației
După 6 luni întregi de căutări, Carolina a știut încă de când a pășit pe podeaua tip șah că parterul de pe colțul Polonă 90 urma să fie spațiul perfect pentru Siphon.
Cafeneaua urma să ia locul unei foste băcănii, într-o locație ce nu mai fusese atinsă încă din 2011. Un parter de bloc vandalizat, de-a dreptul nepotrivit pentru ceea ce poate fi de fapt colțul de pe Polonă 90.
Ca o poveste care trebuia doar descoperită, Siphon a fost un puzzle interesant, care începea să aibă din ce în ce mai mult sens pe parcurs ce proiectul înainta.
E nedrept să menționăm numai cât de mult a înviorat Siphon atmosfera locului. Așa că lăsăm aici și o poză before, pentru comparație.

De la Syphon la sifon pe bune
Tânăra antreprenoare ne-a povestit cum, în timpul șantierului, un vecin în vârstă s-a așezat curios în pragul locației, a privit în interior s-a emoționat până la lacrimi. Acesta i-a împărtășit câtă bucurie îi provoacă faptul că în sfârșit cineva are de gând să deschidă ușile locației de pe strada pe care a copilărit, care, pe când era el tânăr, găzduia o lăptărie ce împrăștia miros de lapte proaspăt în fiecare dimineață. Iar 3 case mai încolo, era sifonăria frecventată de vecinii din zonă. Întrebarea a venit natural: „Veți avea sifon?”

Astfel, în locul rezervat pentru Syphon a apărut chiar un dozator cu apă plată și sifon - băutură consacrată la români, care pare să-și reintre ușor în drepturi, într-o manieră modernă. Această schimbare nu doar că a completat frumos personalitatea cafenelei și atmosfera efervescentă a locației, dar a și revitalizat o bucățică din istoria cartierului. Unde mai pui și că cei de la The Drunk Wolves au avut grijă să creioneze o identitate vizuale pe măsură, astfel luând naștere rățoiul Siphon.
Accent pe recondiționare
Cu intenția de a pune în valoare potențialul locului, Carolina a decis să păstreze cât mai mult din farmecul acestuia: podeaua, grinzile și o sobiță din secolul trecut, fabricată de faimoasa fabrică românească Flacăra. Acestea au avut nevoie doar de câteva mâini de ajutor pentru a putea străluci din nou, iar acum fac parte dintr-un întreg foarte plăcut.

Designul interior îmbină imaginea unui laborator farmaceutic cu arhitectura art-deco a clădirii de pe Polonă 90. Viziunea a fost transpusă de către echipa Dabija Arhitecți Asociați într-o poveste de design accentuată prin detalii, care leagă armonios trecutul cu prezentul locației.
Fațada locului a avut și ea nevoie de o reîmprospătare. Pentru a rămâne cât mai aproape de povestea locului, a fost nevoie de o mostră din tencuială de pe balconul vecinei de deasupra și de un laborator de culori. Astfel, diferența de nuanță dintre parter și următoarele etaje a rămas doar aceea dintre „proaspăt vopsit” și „trecut prin timp”.
Ce înseamnă specialitatea pentru Siphon?
Pentru Siphon, dincolo de a servi o cafea bună, “specialitatea” presupune să pui cu adevărat suflet în ceea ce faci. Să oferi, mai mult decât un serviciu, o experiență oamenilor care îți trec pragul, iar aceasta să înceapă de la atmosfera care îi întâmpină. Să ai o intenție clară pentru business-ul tău și să fii conștient cât de mult îi poți îmbunătăți ziua unui client care te vizitează adesea - din când în când, cu o cafea din partea casei.

De asemenea, tânăra antreprenoare pune accent și pe cât e de important ca și clienții să fie curioși de ceea ce e în spatele unui business. Aceasta consideră că dialogul dintre clienți și antreprenori încurajează îmbunătățirea constantă și păstrarea calității serviciilor și produselor pe care cafenelele le oferă.
Alegerea prăjitoriei
Pentru că e foarte important să privești business-ul și din perspectiva clientului, Carolina și-a ales partenerii pe baza interacțiunii cu oamenii din spatele brandurilor.
Aceasta și-a propus să lucreze cu prăjitoria Nomonym încă de înainte să-și deschidă cafeneaua și obișnuia să achiziționeze de la ei doar cafea pentru acasă. Decizia a fost bazată pe calitatea serviciilor pe care aceștia le oferă clienților indiferent dacă sunt business sau persoană fizică și pe faptul că, pentru ea, sunt oameni care inspiră și te provoacă să evoluezi la rândul tău.
Provocări și surprize plăcute
Dincolo de locația care a stat ascunsă în primele 6 luni de căutări, o provocare foarte mare pe care a experimentat-o antreprenoarea a fost formarea unei echipe. La scurt timp după deschiderea Siphon, aceasta și-a dat seama că buna desfășurare a echipei are la bază reguli și obiective clare, pentru ca membrii săi să poată reflecta valorile afacerii și să ofere calitatea pe care și-o propun.
De altfel, aceasta este adesea o provocare în rândul cafenelelor, mai ales în lipsa unor standarde profesionale care să permită dezvoltarea și profesionalizarea bariștilor. Prin intermediul Artisan Coffee Community lucrăm activ la implementarea acestor standarde, pentru dezvoltarea industriei.
Totuși, ziua deschiderii a venit ca o încurajare, întrucât cafeneaua s-a bucurat de o surpriză minunată: locația a fost primită mai bine și mai ușor decât s-ar fi așteptat. Vecinii au primit și ei cum se cuvine noua afacere de la parterul blocului, iar unii dintre ei au inclus-o chiar în rutina zilnică. Ce mod mai bun de a-ți începe ziua?
Întrebată cât din timpul ei este rezervat noii afaceri, tânăra antreprenoare ne povestește cum că, chiar și la trei luni după deschidere, nu lipsea mai mult de 2 ore pe zi. Chiar și atunci când nu servește la bar, ea este totuși prezentă în locație și se asigură că toate merg așa cum trebuie.
De ce Artisan Invest?
Diferența au făcut-o ușurința de accesare a programului, ratele fără dobândă și lipsa condițiilor exagerate de care te lovești în alte părți. Astfel, nu blochezi cashflow și ai un proces mai ușor de deschidere a business-ului, precum și tot suportul necesar din partea noastră, plecând de la soluții cu adevărat adaptate nevoilor tale.
La fel ca în cazul alegerii prăjitoriei cu care colaborează, Carolina a ales Artisan Invest datorită relației pe care a dezvoltat-o cu echipa Artisan. Aceasta povestește cum Cristi, colegul nostru de pe Sales, a convins-o prin determinarea lui de a găsi soluția cea mai potrivită pentru Siphon și de a nu renunța la client, lucru din care a înțeles că, oricând va avea nevoie, vom fi aici pentru sprijin. Iar noi nu putem decât să confirmăm că așa este și că suntem recunoscători că avem alături de noi echipa care să transmită asta.
Alte planuri de business
Antreprenoarea nu are un plan clar în minte, dar știe că viața te poate surprinde când te aștepți mai puțin și e convinsă că nu ar renunța vreodată la o oportunitate. Se gândește că și-ar dori să mai deschidă cândva o afacere în HoReCa, poate chiar alături de sora ei, pasionată de bucătărie. Pentru moment însă, se bucură de proces, privind către Siphon și evoluția sa.